• Денес е: вторник, септември 28, 2021

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА “ТОББ“ Г-ДИН ХИСАРЏИКЛИОГЛУ ОРГАНИЗИРА ИФТАР ВЕЧЕРА ВО СКОПЈЕ

Matto
септември18/ 2009

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Турција  “ТОББ“ Г-дин Хисарџиклиоглу  по повод месецот Рамазан организира ифтар вечера  во Скопје во хотелот „Стоне Бриџ„
На вечерата г-дин Хисарцикли Оглу во својот говор истакна дека има потреба до едниство  здружување за помоќно и поефикасно дејствување во секој сегмент на општеството.  Исто така г-дин Хисарџиклиоглу истакна дека Македонија како и секоја друга држава во светот беше погодена од економската криза.
Турција и Македонија немаат само добро економски и трговски врски, туку имаат изградено и исклучително добри политички односи. И покрај правењето на сите трговски договори, економските врски со Македонија не се на посакуваното ниво.
Повеќето од обемот на извозот на Турција се другите држави, Македонија дури не е ниту во првите четри.  Ова табела е иста, како за економски така и за трговски односи.
Г-дин Хисарџиклиоглу ги повикува Турските инвеститори и фирми кои инвестираат во Македонија „Ако сакаме да бидеме силни во економски и трговски план ние морада го одржиме нашето единство и заедништво. Секој човек само по себе  е силен. Но кога ќе се обединат сите луѓе стануваат уште посилни. Оние кои што постапувале сами, отсекогаш страдале. Граѓаните од ерменско потекло живеат во Франција,  кои бројат пет илјади истакна г-дин Хисарџиклиоглу „Во Франција колку граѓани има со ерменско потекло, толку граѓани има и со турко потекло. Но кога станува збор за ерменската заедница во општеството може да се види дека е поефикасна и влијателна. Во единството ефектот е поголем. Ни недостасува духот на единство и затоа ние не покажуваме и затоа ние не покажуваме доволно сила. Поради ова би сакал да ги повикам бизнимсените кои овдека инвестираат. Одржете  го вашето единство и заедништво. За да бидете помоќни тука, имаме потреба од здужување и обединување. Затоа треба да ја зголемиме нашата моќ за активна дијаспора. Ако можеме да се здружиме заедно, тогаш нема да има пречка во нашаа работа.” Во врска со инвестициите на ТАВ , Г-дин Хисаџиклиоглу одговори „Тав е наша компанија во светски рамки. Нашата компанија во различни региони во светот, се гради и работи. Светот сега се соочува со економска криза. Претпоставувам дека влијанието од кризата се чувствува и во ТАВ. Сега  може да се каже дека економската криза дојде и до крајната точка. ТАВ исто така се надевам дека продолжува со работата и со наоѓање на инвестициии. На вечерата зеде збор и Државниот Министер Хади Незир. Тој истакна дека ги очекуваат инвеститорите од Турција и дека владата е подготвена да стори секој вид на олеснување за нив.
Во програмата Претседателот на МАТТО Туна Ејуп Кахвеџи и Престедателот на МАТИБ одржаа говор.
Претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески, во врска со зголемувањето на трговските односи помеѓу Македонија и Турција; “Поради светската економска криза, инвестициите кои покажаа застој, за најкратко време ќе продолжат и ќе се зголемат. Македонија во економски план претставува како отворен влез за Европа и затоа има толку важна позиција. Турските инвестотори почнаа да го зголемуваат интересот за инвестирање во Македонија, интересот од Турција за инвестирање е од голема важност за Македонија додаде г-дин Бранко Азески.

Share