• Денес е: петок, јуни 25, 2021

Експерт на Светска банка во Македонија. Бојан Шимбов во МАТТО, го претстави извештајот на Светската банка за економски раст за 2017 година за Македонија и предвидувањата за 2018 година

Matto
април19/ 2018

Денес во просториите на МАТТО, Г. Бојан Шимбов, економист за Република Мaкедонија во Светската Бaнка, канцеларија во Скопје, денес го презентираше 13иот Економскиот извештај  за Западен Балкан  (Албаниа, БиХ, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија) за 2017 година со предвидувања за 2018 година.

  Dünya Bankasının Ekonomik Büyüme Beklentileri MATTO’da Konuşuldu

Иако растот на НБП во 2017, за Македонија изнесуваше 0% , пред се поради политичката нестабилност, намалени директни странски инвестиции, намалени јавни инвестиции, во 2018 се предвидува раст од 2,3 а во 2019 2,7. 

На настанот земаа учество претставници на ХАЛКБАНК, Лимак, Балкански универзитет (професори и асистенти), г. Гуркан Гзер, економскиот советник во амбасда на Република Турција и г. Буњамин Кутлу, трговско аташе на Република Турција во Република Македонија.

13-от Економскиот извештај  на Светската Банка за Западен Балкан е на следниот линк

http://pubdocs.worldbank.org/en/701051523374120261/WBRER13-10Apr2018.pdf

 

 

Share